_________________ These are my new shoes. They're good shoes. They won't make you rich like me, they won't make you rebound like me, they definitely won't make you handsome like me. They'll only make you have shoes like me. That's it.
Kibicuje: Napisane w podpisie ...
Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 716 Zdobył 11 asyst(ę) Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-03-11, 21:15
Dziękuję wszystkim za pomoc. 9 postów ... Szczerze mówiąc nie myślałem, że aż tyle napiszecie na ten temat. Nie doceniałem Was. Nie nawidze matmy, prawdopodobnie dlatego że jej nie rozumiem. Podobnie zresztą z chemią, tylko że z ta nieco lepiej. Dziękuję za pomoc !
Chicago Bulls
Kibicuje: Miami Heat with LBJ
Wiek: 36 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 533 Zdobył 35 asyst(ę) Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-03-12, 09:56
Jak nie matma, jak nie chemia... to może fizyka?
Ja np. cieszę się ogromnie, że na studiach które kończyłem nie musiałem już uczyć się Polskiego. Ortografia to IDIOTYZM. A dlaczego? A dlaczego nie! Przecież, kto narzucił te wszystkie różnice: u-ó; ż-rz; h-ch; wiem że kiedyś (chyba Miodek o tym mówił) była różnica w wymawianiu tychże, ale teraz przecież tego nie ma. I tutaj, jakby nasze profesorki to zmieniły, tzn. "nieważne jak piszesz, ważne co"; to bym zaklaskał uszami. Chociaż, z drugiej strony, a dlaczego inni nie mają się męczyć, skoro ja się przemęczyłem. Jest Word i słowniczki...
Kibicuje: Młodym zdolnym Pomógł: 17 razy Wiek: 27 Dołączył: 12 Wrz 2008 Posty: 1018 Zdobył 62 asyst(ę) Skąd: Kartuzy
Wysłany: 2010-03-12, 12:10
Wiesz Jarek masz sporo racji choć akurat ja słyszę różnicę między ż-rz, gorzej z h-ch a różnicy u-ó w oole nie słyszę. Aczkolwiek jak uczyłem się Arabskiego, to chłopak który mnie uczył, choć baaaaardzo słabo mówił po Polsku to dla niego różnica w naszych słowach z literami ch-h była ogromna, ale to dlatego, że w języku Arabskim jest kilka odmian h-hhhhh-huu a nawet chuchnięć i charczeń. Dla nas wszystko brzmi podobnie ale dla nich to jest różnica. To ciekawe zjawisko gdzie obcojęzyczni widzą większą różnicę w naszej gramatyce niż my sami.
Także Salamu Alijkom:)
_________________ OBÓZ KOSZYKARSKI www.basketcamp.pl OBÓZ KOSZYKARSKI
Kibicuje: LA Lakers Pomógł: 11 razy Wiek: 17 Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 943 Zdobył 57 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-12, 16:04
Jarek T, Ja się z tobą nie zgadzam odnośnie stwierdzenia "nie ważne jak ważne co piszesz"
Dlaczego ?
Napisanie wyrazu krul albo rzułw mnie razi do tego stopnia, że zanim przeczytałbym te wyrazy to musiałbym się najpierw zastanowić o co w ogóle chodzi...
Jeśli chodzi o różnicę między ch a h to wyrazy pisane przez ch zawsze akcentuję mocniej, z takim tak jakby chrapnięciem, zaś wyrazy pisane przez h wymawiam bardziej delikatnie.
między u a ó nie ma różnicy
rz a ż To wyrazy pisane przez ż wymawia się tak bardziej miękko. Przynajmniej ja tak wymawiam.
Szczerze to już tak się przyzwyczaiłem do polskich liter że nie mógłbym pisać bez nich... To po prostu odruch. Z resztą czy wyraz krul nie wygląda żałośnie ?
_________________ "Gdzie się rodzisz nie wybierasz sam...
Ważne jak się prowadzasz, jaki masz PLAN ! "
Kibicuje: Miami Heat with LBJ
Wiek: 36 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 533 Zdobył 35 asyst(ę) Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-03-13, 10:59
Kobe!
z poniższego:
kobebryant8 napisał/a:
Napisanie wyrazu krul albo rzułw mnie razi do tego stopnia, że zanim przeczytałbym te wyrazy to musiałbym się najpierw zastanowić o co w ogóle chodzi...
mam niebezpieczne skojarzenie... czy nie jesteś za stary? (oczywiście żart), ale... przyzwyczajenie się to rutyna... ja czytając Twojego krula czy rzułwia nie mam żadnych problemów ze zrozumieniem... ja mogę czytać wszystkie bżóhy, zwieżenta i inne...
moim zdaniem w języku polskim powinniśmy ustalić, że piszemy ó, ch, ż i tego się trzymać...
jak w każdej dziedzinie w okresie przejściowym będzie pełno takich co to im się nie podoba, ale większości z nich nie podoba się w ogóle wszystko co nowe, więc można i należy ich jednak olać... podpalić... i benzyną gasić...
Oczywiście nie bierzcie mojego postu jako jakiegoś manifestu, albo wstępu do zbierania 200tys. podpisów potrzebnych do referendum w tej sprawie......... to tylko Big Shout Box i to na forum koszykarskim całe szczęście...
Dzisiaj się właśnie tym interesowałem więc dołączam się do pytania. I jescze jedno kto wie gdzie jest jakaś tabela 1 ligi i kto przechodzi na następny sezon do PLK?
_________________ Nie przegrywa ten kto upada, tylko ten kto się nie podnosi.
"Moja wiara jest silniejsza od wszelkich wątpliwości" - Dwyane Wade
Kibicuje: Napisane w podpisie ...
Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 716 Zdobył 11 asyst(ę) Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-03-13, 20:49
badzio napisał/a:
I jescze jedno kto wie gdzie jest jakaś tabela 1 ligi i kto przechodzi na następny sezon do PLK?
Kod:
http://www.rozgrywki.pzkosz.pl/
Po prawej stronie. , a przejdzie m.in. mam nadzieję ASK KS Siarka Tarnobrzeg ... poza tym Intermarche Zastal Zielona Góra, czy MKS Dąbrowa Górnicza. [/code]
Chicago Bulls