Wysłany: 2010-02-06, 19:15 Jak zawodnik dostaje sie do sławnych drużyn.
Zastanawia mnie jak ludzie dostają się do zawodowych lig
Na początku gra sie mecze z drużynami z miejscowości.
Przychodzi jakiś facet ,ogląda mecz ,zawodników i podpatruje kogo by tu wziąść do drużyny,albo może samemu trzeba sie zgłaszać na kasting
Może tacy faceci co oglądają mecze to przychodzą, ale to już jak wiedzą, że ktoś jest dobry i idą go oglądać.
P.S a w Polsce to pewnie funkcjonuje tak jak wszystko ;p
Grasz sobie na podwórku. Później grasz dla jakiejś tam szkoły. Później grasz dla innej szkoły. Później zgłaszasz się do draftu i ktoś Ciebie wybiera.
W polskich ligach, w ogóle jest draft ?
no było chyba ironio-porównanie do stanów, a tak ogólnie z tego co się orientuje, trzeba zapisać się do jakiegoś klubu w mieście i jak jesteś dobry i będziesz sie mocno wyróżniał to bedą przychodziły oferty i z reprezentacji młodzieżowych i nowych klubów
Kibicuje: Miami Heat with LBJ
Wiek: 36 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 533 Zdobył 35 asyst(ę) Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-08, 09:57
Jak jakiś region hmmm... "postawi na koszykówkę" i zacznie ją "sponsorować" czytaj. mówić o tym głośno... wtedy "powstaje" zazwyczaj przy uczelni klub koszykarski i z niego "ponieważ PZKosz też już wie" brane są poszczególne osoby lub nawet całe formacje do reprezentacji młodzieżowej (z tego co wiem to u nas to kuleje), tam ci chłopcy być może nawet się wybijają i dostają oferty grzania ławy w jakimś "silnym" zespole PLK... HAHAHAHAHAHA....hmmmm ale to i tak mnie nie cieszy...
U nas jak wszyscy wiemy wprost rozkwita tzw. skauting... KURW... to jest przerażające, bo kiedy to u nas się rozwinie...
Nie porównywałbym jednak sytuacji naszego kraju do NBA... teren NBA to 52 Polski, czyli moglibyśmy się porównać do jednego stanu USA... (a najlepiej np. do Florydy, stamtąd pochodzą 3drużyny NBA)
Kibicuje: Młodym zdolnym Pomógł: 17 razy Wiek: 27 Dołączył: 12 Wrz 2008 Posty: 1018 Zdobył 62 asyst(ę) Skąd: Kartuzy
Wysłany: 2010-02-09, 09:37
Scoutingu rozumianego w sensie szukania talentów w PL nie ma. Nie licz na to, że grając na boisku za blokiem ktoś Cię zauważy. Ktoś napisał o castingach i w zasadzie miał rację. Drużyny drugoligowe zawsze w przerwie między sezonowej organizują treningi otwarte. Takie twory jak OSSM robią tak samo. (OSSM to piękna sprawa dla młodych) Po IBC na pewno conajmiej jedna osoba jedzie na testy do jednej z czołowych drużyn w naszym kraju. Także trzeba szukać. Nie liczyć na to, że to oni znajdą Ciebie...
_________________ OBÓZ KOSZYKARSKI www.basketcamp.pl OBÓZ KOSZYKARSKI
Kibicuje: Napisane w podpisie ...
Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 716 Zdobył 11 asyst(ę) Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-02-09, 17:16
Z tego co mi wiadomio (u mnie w Siarce CHYBA właśnie tak jest), to gra się w sekcjach młodzieżowych, i jak jestes w juniorach, to jak jestes dobry, to seniorzy z toba gadają (w sensie, kontrakt chcą podpisać).
Chicago Bulls
a kto mi wymieni drużyny w Warmińsko Mazurskim- które mogą robić lub robią coś takkiego w przerwach sezonów. o ile takie są w tym województwie bo to chyba najsłabiej rozwinięte koszykarsko województwo.
_________________ Nie przegrywa ten kto upada, tylko ten kto się nie podnosi.
"Moja wiara jest silniejsza od wszelkich wątpliwości" - Dwyane Wade
Kibicuje: Boston Celtic
Wiek: 14 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 85 Zdobył 5 asyst(ę) Skąd: Pasłęk
Wysłany: 2010-02-17, 21:05
W Warmińsko Mazurskim w lidze kadetów gra 5 zespołów czyli praktycznie tyle co nic dla porównania w takim pomorskim w tym sezonie jest chyba 12 czy 14.
badzio napisał/a:
a kto mi wymieni drużyny w Warmińsko Mazurskim- które mogą robić lub robią coś takkiego w przerwach sezonów
chyba żadne, chyba pisałeś wcześniej ,że jesteś z mazur, na mazurach jest klub w Kętrzynie, więc jeśli masz niedaleko to możesz się wkręcić.
Kibicuje: Alex Harris
Wysłany: 2010-03-10, 20:22
Najczęściej to ta się dostają :
Ameryka - podwórko-reprezentacja high school-NCAA-Draft-NBA
Polska -podwórko-szkolne sks-amatorski klub-pierwsza lub druga liga-PLK-I wielki talent zmarnowany
Bałkany-Klub juniorski-Amatorski klub-Liga Bałtycka-Jakiś wielki europejski klub (np.Regal FC Barcelona)-NBA i tak to działa u nas trener jest w drużynie "bo musi" a tak na bałkanach z każdego choćby był kulawy zrobią gwiazde a polskie gwiazdy to nie oszukujmy sie nauczyły sie pożądnego basketu w niemczech lub hiszpanii
Nie wiem, czy czytaliście artykuł w MVP, ale to Francja ma jedną z lepszych szkółek koszykarskich. Tam selekcja zaczyna się już w wieku 11-12 lat, a w wieku 14 lat młodziaki trafiają do szkół sportowych i grają w dziesiątkach turniejów. Samemu można się domyślić jak to wygląda dalej.