•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •    

Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozrysowana zagrywka.
konane1992 
Dobry Zawodnik

Kibicuje: koszykówce. :)
Zdobył 5 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-05, 21:34   Rozrysowana zagrywka.

Chłopaki, potrzekbuję jakiejś prostej, ale dłuższej zagrywki, ładnie rozrysowanej i opisanej, najlepiej w pliku pdf. tak, żeby można było ją wydrukować.
Na pewno w swoich szkołach macie jakąś "jedynkę" albo "dwójkę", którą ćwiczycie i staracie się zagrywać na meczach. Właśnie o coś takiego mi chodzi.
Wiadomym jest, że zagrywki takie ja Pick & Roll zagrywa się praktycznie cały czas, izolacje odpadają (bo szukam taktyki na otrzymywanie czystych pozycji, a nie grę 1v1), tak samo post up'y itp.
Coś w stylu: "podanie na skrzydło, wbiegasz, stawiasz zasłonę, kumpel się uwalnia, nie dostaje piłki - stawia zasłonę następnemu.." i coś tam się dalej dzieje.
Może macie jakiś program do rozrysowywania zagrywek?
Od razu mówię, że potrzebuję rozrysowanej taktyki w pliku i gdzieś mam nabijanie postów z nic nie wnoszącymi odpowiedziami.
Coś w tym stylu: http://www.nytimes.com/in...DY_GRAPHIC.html
Znam sporo zagrywek, jednak są dość ciężkie do zagrania dla mało zgranego teamu.
Sorry za powtórzenia.

Joocek 
Dobry Zawodnik

Kibicuje: Real Madryt & Sobie
Zdobył 5 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-05, 22:02   

Narysowane w paincie ale myślę, że dość łatwo to przedstawić słownie/ew. rozrysować na treningu.
http://img221.imageshack.us/img221/7418/mlyn.jpg
Legenda :D :czerwone to piłka.
Wysoki (5) wybiega na wysokość linii osobistych i stawia zasłonę jedynka podaje do kogoś na 45ciu stopniach i wbiega pod kosz scinając przy zastawiającym, tak żeby kryjący został na wysokim. W tym momencie następuje przesunięcie czyli zawodnik nr 3 przechodzi na pozycje 1, nr 4 na 3 itp. Teraz osoba która ma piłkę (45 stopni) decyduje podaje lub nie, jeśli podaje to wiadomo. Jeśli nie następny zawodnik, tutaj nr 3 wbiega pod kosz i znów ścina przy wysokim który stawia zasłonę. To się nazywa bodajże młyn.

Deffensor 
junior

Kibicuje: Turow Zgorzelec
Zdobył 1 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-05, 22:19   

my mamy w klubie kilka zagrywek , tylko zalezy czy potrzebujesz na strefe czy na Defense 1 na 1 ?
Daj asysta autorowi tego posta

kobebryant8 
SuperStar

Kibicuje: LA Lakers
Zdobył 57 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-05, 22:52   

Joocek napisał/a:
To się nazywa bodajże młyn.

Chyba przeciwko nam grali takim czymś to ustawiliśmy się w 2-3 tylko tak szerzej niż zwykle i nie zmienialiśmy pozycji gdzie jest piłka tylko zachowywaliśmy się tak jakby piłka była cały czas na środku boiska. Ktoś próbował wjechać - zacieśnialiśmy drugą linię strefy, ktoś próbował rzucić za 3 to byliśmy i tak szeroko ustawieni i zdążyliśmy przejmować shootera.
Tak nawiasem to moim zdaniem to nie jest żadna zagrywka tylko bieganie wokół boiska, ale nie wiem może to co przeciwko nam grali wyglądało troszkę inaczej.

Znam kilka zagrywek swojego zespołu na pamięć, mógłbym je rozrysować ale nie zrobię tego gdyż są one zbyt skomplikowane. Musiałbym mieć możliwość pokazania tej zagrywki "krok po kroku" i dodać do tego słowny opis jak tutaj:
konane1992 napisał/a:
http://www.nytimes.com/in...DY_GRAPHIC.html

Wtedy byście zrozumieli... Jak ja miałbym to opisać i narysować wszystko w jednym rysunku to sam bym się w tym pogubił i źle coś odmalował ;)
Może Coach zna, chociaż wątpię. Z resztą nie wiem czy to popularna zagrywki ale jedna przeciw obronie jeden na jeden polega na bieganiu takiej szóstki przez SG i PF, stawianie zasłony przez PG I tam takie inne ruchy centra i SF dochodzą. Zagrywka na tyle skuteczna że na samym początku można zagraż 5 - 6 razy z rzędu i wynik 10 - 12 do zera. Może jutro jak będę miał czas dokładnie to rozrysuję i podzielę na kolorki.

Druga zagrywka też przeciw jeden na jeden. polega na bieganiu czwórki przez zawodników praktycznie od połowy. później piłka krąży po obwodzie i trafia do mnie a ja zazwyczaj po tej zagrywce mam czystą pozycję do trójki. Tego nie rozrysuję bo nie pamiętam dokładnie co robią C i PF. Wiem co robi SG PG i SF.

(co znaczy dla mnie "bieganie szóstki/czwórki") Zawodnicy biegają na boisku w krztałcie cyfr 6 i 4 ;)

konane1992 
Dobry Zawodnik

Zdobył 5 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-06, 01:09   

Fajnie, ale mi chodzi o konkretne tablice z zagrywkami. Bardziej chodziło mi o to, czy ma ktoś je na komputerze, lub zna jakąś dobrą stronkę. Doświadczenia z Waszego boiska, bez obrazy, średnio mnie obchodzą.

Obcy
junior

Kibicuje: Virtus Bologna
Wysłany: 2010-03-06, 08:19   

Napisz co konkretnie chcesz będzie łatwiej coś wybrać.
poniżej masz jakiś przykład. Co do opisu to chyba wszystko jasne, jest ładnie i czytelnie narysowane.

Coach 
Redaktor

Kibicuje: Młodym zdolnym
Zdobył 62 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-06, 08:39   

http://www.nytimes.com/in...DY_GRAPHIC.html
Nie na temat ale większej bzdury nie widziałem.

Lonar 
junior

Kibicuje: ...
Zdobył 1 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-07, 17:20   

Jakie bzdury, Coach?

Coach 
Redaktor

Zdobył 62 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-07, 18:55   

Pick Nasha z Amare.
Po jednym picku szybkiego rozgrywającego kryje center. Z kolei centra rozgrywający. Do tego jeszcze dwójka idzie do trójki. A opisana w ten sposób pomoc na dole daje otwartą pozycję za trzy a wiadomo, ze w NBA otwarta pozycja za trzy równa się zdobytym trzem punktom.
Zrobili fajne grafiki, fajnie tłumaczone, ale dla debili z podstawówki bo napewno nikt kto choć trochę myśli nie skorzysta z tego.

konane1992 
Dobry Zawodnik

Zdobył 5 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-07, 19:03   

Zatem podważasz założenia i sposoby gry samego Jeffa van Gundiego.

szynka55 
Dobry Zawodnik

Kibicuje: ZKS Stal Stalowa Wola
Zdobył 1 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-07, 19:56   

Obcy, czym rozrysowałeś tą zagrywkę? Bardzo czytelnie i prosto.

Lonar 
junior

Zdobył 1 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-07, 20:22   

W NBA wide open za trzy nie oznacza trzech punktów nawet w systemie D'antoniego - Nash, Amare i 3 shooterów. Poza tym nie znam lepszej metody bronienia picków tej dwójki jak pomoc + przejęcie.

Coach 
Redaktor

Zdobył 62 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-07, 23:31   

No proszę Was. Albo ja jestem pijany albo twierdzicie, że Stoudemire, Duncan, O'Neal itd są świetną opcją przeciwko Nashowi, Parkerowi itd.

Obcy
junior

Kibicuje: Virtus Bologna
Wysłany: 2010-03-08, 08:17   

szynka55 napisał/a:
Obcy, czym rozrysowałeś tą zagrywkę? Bardzo czytelnie i prosto.

to akurat nie ja rozrysowałem, są gotowce w necie, a jeśli chodzi o to jaki to program to nazywa basketball playbook, prosty i dużo opcji, min animacja zagrywek

Lonar 
junior

Zdobył 1 asyst(ę)
Wysłany: 2010-03-12, 20:05   

Coach:
Nie są, ale często przy dobrej zasłonie to jedyne wyjście. Poza tym w takiej sytuacji próbuje się rotować.

Odpowiedz do tematu